PKU & Kriminalitet

I DN 25/1 kan man läsa att antalet människor som begär utträde från PKU-registeret har ökat. Sedan Anna Lindh fallet har 1 437 människor begärt utträde. För mig är anledningen självklar. Det är den missbruk som har skett av PKU-registret. Den skulle endast användas till forskning men har blivit en databas för polisen. Den har utnyttjats bland annat för Anna Lindh fallet samt efter Tsunami vågen. Att folk begär utträde är en reaktion från människor som är oroliga och upprörda över den minskad integritet en polisiär DNA-databas innebär.

Därför häpnar man när man läser detta i artikeln:

– Bovarna blev pÃ¥ det klara med att uppgifterna i pku-registret kunde användas för att knyta en brottsling till brottet och sÃ¥g dÃ¥ till att lämna registret. Självfallet finns det andra än kriminella som begärt utträde ocksÃ¥, säger Björn Liljeros.

Björn Liljeros försöker ge sken av att utträde från PKU-registret görs endast av kriminella! För det första vill jag påpeka att Sverige har inte tillräckligt med kriminella som skulle begära utträde från PKU. Men ännu viktigare är den arrogans med vilket Liljeros verka mena att utträde skall till huvudsak likställas med kriminalitet.

Att värna om sin integritet är ingen kriminell handling. Utträde från PKU-registret är bevis på en stark missnöje med statens bristande förståelse för människors integritet.

Läs mer om faran med DNA-databaser: Heltäckande DNA-register â?? allvarligt hot mot integritet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *